
Διατροφική αξία των Ελληνικών οσπρίων
Τα όσπρια είναι μία μεγάλη κατηγορία φυτικών τροφίμων αποτελούμενη από τους αποξηραμένους καρπούς των φυτών της οικογένειας των ψυχανθών.
Οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η ροβίτσα, η φάβα και τα λιγότερο γνωστά λούπινα είναι τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας απαραίτητα για την ανάπτυξη και
διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η βάση μιας υγιεινής διατροφής κυρίως της «μεσογειακής δίαιτας» από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα.
Η μεγάλη διατροφική τους αξία αφορά την υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ελάχιστα λίπη (εκτός της σόγιας)
και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (GL) δηλαδή υδατάνθρακες που διαχωρίζονται και απορροφώνται αργά προκαλώντας μικρότερη και σταθερή αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.
Τα πλεονεκτήματα τους πολλά:
Είναι αφυδατωμένα τρόφιμα εύκολα να διατηρηθούν και να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Υποστηρίζουν την καρδιακή λειτουργία και την ελάττωση της χοληστερόλης.
Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Καλή εναλλακτική επιλογή έναντι του κρέατος για λήψη πρωτεϊνών.
Ένα μειονέκτημα που προκαλεί η κατανάλωσή τους είναι η δημιουργία αερίων.
Το πρόβλημα δημιουργείται από τα πεπτικά ένζυμα του εντέρου, ένα μέρος απορροφάται από το έντερο
και περνά στην κυκλοφορία του αίματος, ένα άλλο μέρος καταλήγει στο παχύ έντερο όπου διασπάται από τους φυσιολογικούς μικροοργανισμούς και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και νερό.
Ο τρόπος αποφυγής της δημιουργίας αερίων είναι τα παρατεταμένο μούλιασμα των οσπρίων σε χλιαρό νερό, να τα προβράζουμε πετώντας το πρώτο νερό και να τα μαγειρεύουμε σε όξινο περιβάλλον (προσθήκη ντομάτας,
λεμονιού ή ξυδιού). Επίσης κάποια μπαχαρικά όπως το κύμινο και ο κόλιανδρος θεωρούνται ότι αποτρέπουν την δράση αυτή.
Συμπερασματικά, τα όσπρια είναι μια απίστευτα ευέλικτη και θρεπτική ομάδα τροφίμων που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη δίαιτα. Καθώς προσβλέπουμε σε ένα πιο βιώσιμο και υγιές μέλλον, η ενσωμάτωση
περισσότερων οσπρίων στα γεύματά μας είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξουμε τόσο την προσωπική υγεία όσο και τον πλανήτη.
Βασικά διατροφικά προϊόντα που χρησιμοπούν κατά κόρον οι vegan και vegeterian.
Τα όσπρια όπως και το κρέας είναι πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών, όμως τί κερδίζουμε καταναλώνοντας τα σε αντίθεση με το κρέας...
Καταρχάς τα όσπρια παρέχουν μια φυτική πηγή πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών και τη γενική υγεία χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος.
Εν συνεχεία, όπως προαναφέραμε τα όσπρια είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη,
τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, τα όσπρια είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτώντας σημαντικά λιγότερο νερό,
γη και ενέργεια για να παραχθούν ενώ παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η προσιτή τιμή και η μεγάλη διάρκεια ζωής τους τα καθιστούν επίσης προσιτή και οικονομική επιλογή φαγητού.
Με την ενσωμάτωση των οσπρίων στη διατροφή, όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε μια θρεπτική, βιώσιμη και υγιεινή για την καρδιά εναλλακτική λύση αντί του κρέατος.