Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με τα κατάλληλα υλικά μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς

Υλικά

200γρ. τραχανάς

300γρ. μανιτάρια αποξηραμένα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 φύλλα δάφνης

½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 ντομάτα τριμμένη

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

2 κουτ. σούπας κονιάκ

3 λίτρα νερό

1 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία


Βήμα 1

Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι.


Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.


Βήμα 3

Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.


Βήμα 4

Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.