Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με τα κατάλληλα υλικά μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς
Υλικά
200γρ. τραχανάς
300γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κουτ. σούπας κονιάκ
3 λίτρα νερό
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Βήμα 3
Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.
Βήμα 4
Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.