Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα αρωματικά της μεσογειακής μαγειρικής. Η χρήση του έχει κυρίως δύο σκοπούς, να αρωματίζει αλλά και να συντηρεί τις τροφές. Το δεντρολίβανο δίνει άρωμα, ένταση και χρώμα σε ελαιόλαδα, ξύδια αλλά και μαγειρικά αλάτια. Ταιριάζει με το μοσχάρι, το αρνί, τα κυνήγια και τα πουλερικά. Χωρίς να αμφισβητήσουμε το άριστο πάντρεμά του με το τηγανιτό ψάρι και το τηγανιτό συκώτι. Φυσικά σε όλους είναι ακουστή η τεχνική ψησίματος του τηγανιτού συκωτιού με δεντρολίβανο, λάδι και ξύδι, το ονομαστό «σαβόρε». Στην Κρήτη είναι κύριο αρωματικό στους τηγανιτούς χοχλιούς (μπουμπουριστούς). Επίσης προσθέτει γεύση και σε ψάρια, θαλασσινά, σάλτσες με τυριά, ομελέτες, φρουτοσαλάτες, σπανάκι, σούπες, μπιζέλια. Το άρωμά του ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιία. Η γεύση του είναι πικρή, ξηρή με δριμεία γεύση και άρωμα.
Μερικά μείγματα με το δεντρολίβανο:
Δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, μαϊντανός, σκόρδο (για πατάτες, μοσχάρι, κοτόπουλο).
Δεντρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι, ρίγανη, μαντζουράνα, σκόρδο (για κρέατα σχάρας).
Βασιλικός, δεντρολίβανο, μαϊντανός, μαντζουράνα, θυμάρι, κρεμμύδι (για βραστά λαχανικά).
Προέλευση | |
Περιοχή | Κρήτη |
- Απόθεμα: Σε απόθεμα
- Κωδικός: 2494
- Βάρος: 0.04kg