Η ρίγανη είναι στην κορυφή της μεσογειακής διατροφής, είναι το έμβλημα της ελληνικής και γενικότερα της μεσογειακής κουζίνας.
Γενικά η ρίγανη είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρέως μυριστικά και αρωματικά βότανα και χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες.
Στην Ελλάδα την χρησιμοποιούμε κυρίως αποξηραμένη. Έχει πικάντικη γεύση και συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Πολλά φαγητά στην Κρήτη και στην Ελλάδα σερβίρονται ή ψήνονται με την λιτή αυτή σάλτσα (λάδι, ρίγανη, λεμόνι), όπως το κατσίκι λαδορίγανη, οι πατάτες, το συκώτι, το ψάρι, ακόμα και τα φρέσκα βραστά κολοκύθια και πολλά άλλα φαγητά. Η ρίγανη σε πολλά νησιά των Κυκλάδων αλλά και των Δωδεκανήσων προστίθενται μέσα σε κοιλιές ψαριών που ψήνονται στην σχάρα για να αρωματίζει. Ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά, με σούπες, πατάτες, ομελέτες, κρέατα, ψάρια, φασόλια, ζυμαρικά, λαχανικά, φαγητά που περιέχουν ντομάτα, ταιριάζει επίσης πολύ στις πίτσες αλλά και σε διαφόρων είδους ψωμιά. Συνδυάζεται ωραία με βασιλικό και άλλα βότανα.
Στην γεύση και στο άρωμα μοιάζει με το θυμάρι και την μαντζουράνα.
Προέλευση | |
Περιοχή | Κρήτη |
- Απόθεμα: Σε απόθεμα
- Κωδικός: 2490
- Βάρος: 0.04kg